Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ


Η χρήση της λαπαροσκόπησης στη γυναικολογία είναι τόσο διαδεδομένη στις μέρες μας ώστε να σπανίζουν πια τα ανοιχτά χειρουργεία. Όπως μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο τακτικός καθηγητής μαιευτικής- γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Αριστείδης Αντσακλής «στις μέρες μας μόνον εκτεταμένα και εξαιρετικής σοβαρότητας χειρουργεία γίνονται με ανοιχτή τομή έτσι ώστε ο χειρουργός να έχει μία γενική εικόνα των οργάνων της γυναίκας. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στη μερική ή ολική υστερεκτομή».
Αλλά ποιες
ακριβώς είναι οι ενδείξεις στη γυναικολογία για τη χρήση των λαπαροσκόπιων σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο; Στο ερώτημα μας απάντησε ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής – γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Σπύρος Μηλίγκος: «Οι κύστες στις ωοθήκες και τη μήτρα, οι ενδομητριώσεις, τα οινομυώματα, προβλήματα διαβατότητας στις σάλπιγγες και γενικά όλα τα προβλήματα στα γυναικεία γεννητικά όργανα μπορούν σήμερα να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπηκά βοηθώντας τη γυναίκα να βγει από το νοσοκομείο σε ένα 24ωρο, να μην έχει έντονους μετεγχειρητικούς πόνους, τομές και ουλές».
Μάλιστα, ο λέκτορας μαιευτικής- γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Θεόδωρος Μήτσης μας έκανε μία πρακτική ενημέρωση γύρω από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα χειρουργεία και μας εξήγησε ότι «μετά την ολική νάρκωση της γυναίκας, περνά από τον ομφαλό το πρώτο σωληνοειδές όργανο που διοχετεύει το αέριο στην κοιλιά ώστε αυτή να διογκωθεί αρκετά και να μπορεί ο χειρουργός να εργαστεί με ασφάλεια μέσα σε αυτήν. Μετά γίνονται μικροσκοπικές 2 ή 3 τομές στην κοιλιά ώστε να περάσουν το λαπαροσκόπιο με τη μικροσκοπική κάμερα στην κορυφή του και άλλα παρόμοια όργανα που έχουν στις άκρες τους μικροσκοπικά ψαλίδια. Με αυτόν τον τρόπο, διενεργείται από τον εξειδικευμένο χειρουργό γυναικολόγο η όποια εσωτερική εργασία χωρίς να χρειάζεται ανοιχτή τομή».
Αλλά τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Ποιες εργασίες θα μπορούν να διενεργούν στο μέλλον οι χειρουργεί γυναικολόγοι με τη βοήθεια της λαπαροσκοπηκής μεθόδου; Στο ερώτημα μας απάντησε ο επίκουρος καθηγητής μαιευτικής- γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Γιώργος Καλλιπολίτης: «Το μέλλον είναι μάλλον ήδη εδώ αφού καταφέρνουμε πια με τη λαπαροσκόπηση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα περισσότερα περιστατικά στην ειδικότητά μας. Ωστόσο γίνονται συνεχώς βελτιώσεις στα όργανα και δεν είναι μακριά η εποχή που η εργασία του χειρουργού θα είναι ουσιαστικά αναίμακτη».
Κάπως έτσι, δεκάδες Ελληνίδες μπαίνουν στις μέρες μας το ένα πρωινό για επέμβαση και το επόμενο πηγαίνουν σπίτι τους υγιείς και με ελάχιστες ενοχλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: