Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Φάρμακα σε τσίχλα

Οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και το ισχύον μοντέλο ζωής σπρώχνουν τα παιδιά προς τις ασθένειες των ενηλίκων.
Μέχρι τώρα ξέραμε πως οι φαρμακευτικές, στην προσπάθειά τους να ανοίξουν αγορές για τα προϊόντα τους, είχαν βάλει στο μάτι τον ανήλικο πληθυσμό.
Εδώ και χρόνια προμοτάρουν φάρμακα που απαντούν σε
νέες (και της μόδας) παιδικές αρρώστιες, όπως το Σύνδρομο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ADHD), ή σε αποκλίσεις στη συμπεριφορά (αλλαγή στη διάθεση, άγχος, φοβίες κλπ).
Αλλά αυτό δεν έφτανε.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι φαρμακευτικές προχωρούν ένα βήμα παραπάνω: προμοτάρουν στα παιδιά φάρμακα που μέχρι τώρα αφορούσαν μόνο τους μεγάλους (Μιλάμε για αρρώστιες που δεν έχουν καμία σχέση με τις ψυχικές παθήσεις/διαθέσεις).
Από το 2011 στην κατηγορία των παιδιών τα φάρμακα για υψηλή πίεση έχουν αυξηθεί κατά 175, τα αναπνευστικά κατά 425 και τα αντιδιαβητικά κατά 150%.
Η αύξηση αυτή συνδέεται εν μέρει με την έκρηξη της παχυσαρκίας (33% υπέρβαρα παιδιά, 17% παχύσαρκα), η οποία με τη σειρά της προκαλεί ή βοηθά την εκδήλωση πλήθους ασθενειών, όπως του διαβήτη, της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης, της άπνοιας κατά τον ύπνο, της οστεοαρθρίτιδας και άλλων.
Έτσι, τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν διπλή πίεση: Από τη μία τις εταιρείες διατροφής, που σπρώχνουν προς το μέρος τους πατατάκια και σοκολάτες, και από την άλλη τις φαρμακευτικές, που σπρώχνουν τα "αντίδοτα", δηλαδή φάρμακα!
Πού να βρεθεί χρόνος και προσοχή για την πιο απλή και λογική λύση, την αλλαγή στον τρόπο ζωής;
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο στον κόσμο, το Lipitor (στατίνη), από το 2008 βγαίνει και σε μορφή που προορίζεται για παιδιά, ενώ στην Ευρώπη το φάρμακο έχει μορφή...τσίχλας, ώστε η χρήση του να είναι ακόμα πιο εύκολη.
Το πρόβλημα είναι εμμέσως και ελληνικό, αν λάβει κανείς υπόψη του την επικοινωνιακή καταιγίδα από τα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με την χρήση στατίνων που απευθύνονται στον ενήλικο (προς το παρόν) πληθυσμό...
Έτσι, ένα 8χρονο που τρώει με μανία σε φαστ - φουντ δε χρειάζεται να αλλάξει δίαιτα.
Αρκεί, εκτός από μπέργκερ, να τρώει και στατίνες...
Αυτό που κάνει τα παιδιά τους ιδανικούς πελάτες των εταιρειών είναι ότι πρόκειται για πολύ πειθήνιους και πειθαρχημένους ασθενείς, που κάνουν αυτό που τους λένε - με άλλα λόγια, παίρνουν τα φάρμακά τους.
Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ντιουκ Ντάνι Μπέντζαμιν, αν λάβουμε υπόψη μας ότι έρευνες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των παιδικών φαρμάκων δεν υπάρχουν - προς το παρόν.
Το ισχύον μοντέλο, πάντως, δημιουργεί ήδη ανθρώπινα "πειραματόζωα", οπότε θα έρθουν και τα συμπεράσματα.
Ν.Λ/4 ΤΡΟΧΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: