Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αβοκάντο, τροφή για το δέρμα και τον οργανισμό

Από τις βασικές τροφές των Μάγια και των Ίνκα, κατάγεται από την περιοχή μεταξύ Νοτίου Μεξικού και Κόστα Ρίκα, από όπου εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες χώρες της Αμερικής.
Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο (κυρίως σε Μεξικό, Ισραήλ και Ισπανία) καλλιεργούνται περίπου 650.000 στρέμματα αβοκάντου, με μια μέση παραγωγή 500.000 τόνων.
Στην Ελλάδα εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του '60 στην Κρήτη, όπου
καλλιεργήθηκε πειραματικά σε 15 στρέμματα. Σήμερα ο αριθμός αυτός αγγίζει πλέον τα 4.500 στρέμματα (πανελλαδικά), με τα Χανιά να έχουν περίπου 3.600 στρέμματα.
Μικρότερες εκτάσεις υπάρχουν σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ρόδο, Μεσσηνία και Ηλεία.
Η παραγόμενη ποσότητα ανέρχεται σε 5.500 τόνους ετησίως, ενώ οι εισαγωγές φτάνουν τους 3.000 τόνους.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, λόγω των ακραίων κλιματικών φαινομένων, η ετήσια παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά.
Πρόκειται για ένα τροπικό ή υποτροπικό αειθαλές δέντρο με φύλλα έντονου πράσινου χρώματος και μικρά λευκοπράσινα άνθη.
Οι καρποί του έχουν σχήμα σφαιρικό, ωοειδές, ελλειπτικό ή επίμηκες με βάρος που ξεκινάει από τα 50 γρ. και φτάνει μέχρι και τα 1.00 γρ.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd7Nf0GBXUghxJ4RWgzyynBRAGMPFlTPQQG3nGMquTzFs86tlEiAKmatBFDh7DHfbVblIUI8HaJaUPm4fd27NSDVOd1TFlFMequB7fJNe56xzsHJQBFdOYRFeSdMNZMobMbpRTKJANahA/s1600/%25CE%25B1%25CE%25B2%25CE%25BF%25CE%25BA%25CE%25AC%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25BF.jpg
Η σάρκα του έχει χρώμα λευκοκίτρινο ή λευκοπράσινο με βουτυρώδη υφή κατά την ωρίμανση.
Το αβοκάντο "φοβάται" τα ασβεστούχα εδάφη, τους δυνατούς ανέμους και τις ακραίες θερμοκρασίες, μικρότερες των μηδέν βαθμών Κελσίου και υψηλότερες των σαράντα.
Χρειάζεται επίσης τακτικά πότισμα.
Τα συν της καλλιέργειάς του είναι το ότι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες και, ως εκ τούτου, δεν είναι σχεδόν καθόλου επιβαρυμένο από φυτοφάρμακα.
Όσον αφορά την κατανάλωση (κυκλοφορούν και βιολογικά), αν αγοραστεί "σκληρό", χρειάζεται 3-5 ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να ωριμάσει, ενώ, όταν είναι γινωμένο, συντηρείται στο ψυγείο για 5-7 ημέρες.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzA78_y_B_63kVGh2Qzuk-sKMrdU_8vO3TvaWHUEM7lgY7DgTgIO19EoJxHIRli_w2N1tVfctgZ1tgWLDTDvOiD1BBqn_NTFUnkJ11LKWvlLsssr8CQ5kEqcLy9hc-GDs5zC1ZW773nbQ5/s1600/avocado_small_en.png
Και μια χρήσιμη πληροφορία: όταν το κόψουμε, στήσουμε πάνω του λίγες σταγόνες λεμονιού για να μη μαυρίσει.
Οι Αζτέκοι το αποκαλούσαν "φρούτο της γονιμότητας".
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά στοιχεία, το αβοκάντο είναι ένα αληθινό συμπύκνωμα ενέργειας (ανά 100 γρ. μας δίνει 207 kcal!).
Πιο αναλυτικά, περιέχει φολικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, εξισορροπεί τις γυναικείες ορμόνες.
http://www.beautymakeup.gr/wp-content/uploads/2010/03/avocado-for-the-mind.jpg
Είναι πλούσιο σε βιταμίνεςΑ,Β1,Β2,Β3,Β,Β6,Ε και ανά 100 γρ. έχει 5,9 γρ. σάκχαρα, 19 γρ. λίπη, 1,8 γρ. πρωτεΐνες και 680 mg κάλιο, όσο δηλαδή τρεις μπανάνες.
Επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, ενώ αντικαθιστά με ευκολία πολλά πρωτεϊνικά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αυγά, το τυρί και τα πουλερικά.
'Εχει επίσης υψηλής ποιότητας λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό.
ΟΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: