Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία tων καρκινοπαθών,


Αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα αποτελεί η λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου εκατοντάδες καρκινοπαθείς της δυτικής Κρήτης να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο και στην Αθήνα για την επίπονη, ψυχοφθόρα και ιδιαίτερα δαπανηρή, σε πολλές περιπτώσεις, διαδικασία των ακτινοβολιών, όπως τόνισε χθες ο κ. Σπύρος Αδοντάκης, πρόεδρος του 'Ορίζοντα', δηλαδή του Συλλόγου εθελοντικής προσφοράς και στήριξης για παιδιά και ενηλίκους με νεοπλασματικές παθήσεις.
Στοιχεία για τον ακριβή αριθμό όλων των νέων ασθενών
ετησίως στην Κρήτη δεν υπάρχουν. Ωστόσο ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος, άρα και της αναγκαιότητας άμεσης αντιμετώπισής του, είναι το γεγονός ότι, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και καθηγητής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Βασίλης Γεωργούλιας, «στη δική μου Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έχουμε περίπου 1.100 καινούριους άρρωστους τον χρόνο, καινούριες διαγνώσεις καρκινοπαθών τον χρόνο την τελευταία πενταετία. Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχει μία Κλινική στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, υπάρχει μία Κλινική στα Χανιά και βεβαίως υπάρχουν άρρωστοι στην υπόλοιπη Κρήτη, οι οποίοι δεν έρχονται στο Σύστημα Υγείας, αλλά φεύγουν από το νησί και πηγαίνουν στην Αθήνα». Αναλυτικότερα:

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ
Ο κ. Αδοντάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας που διεξάγεται στο ξενοδοχείο «Minoa Palace», στον Πλατανιά Κυδωνίας, υπογράμμισε πως «γνωρίζουμε ότι για πολλούς είναι δύσκολο να ενταχθούν άμεσα σε θεραπευτικά προγράμματα κρατικών νοσοκομείων με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται ή να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά ή να αναγκάζονται σε πολύμηνη και επικίνδυνη αναμονή. Πόσοι ασφαλιστικοί φορείς καλύπτουν θεραπείες με δεδομένο το υψηλότατο κόστος αυτών; Τι γίνεται με όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση κι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά; Σε αυτούς δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα περίθαλψης; Τι γίνεται με ασθενείς επαρχιακών πόλεων, όπως τα Χανιά, που δεν έχουν ακτινοθεραπευτικό κέντρο; Οι άνθρωποι αυτοί, μαζί με τους συνοδούς τους, αναγκάζονται να μετακομίσουν προσωρινά στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα, μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, γεγονός ψυχοφθόρο αλλά και ιδιαίτερα δαπανηρό», σημείωσε ο κ. Αδοντάκης.
Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ως βασική μας προτεραιότητα να διεκδικήσουμε ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο στα Χανιά, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της δυτικής Κρήτης».
Ο κ. Αδοντάκης παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου «δεν υπάρχουν λίστες αναμονής», τόνισε, ωστόσο, ότι εκεί «το μηχάνημα είναι της προηγούμενης γενιάς ή των προηγούμενων γενιών και αυτό είναι πολύ σπουδαίο, διότι η τεχνολογία προχωρά και όσο καλύτερα είναι τα μηχανήματα τόσο καλύτερη είναι η θεραπεία. Στο Ηράκλειο, ακόμα, πάρα πολλές φορές εμείς έχουμε ακούσει από ανθρώπους που έρχονται στον 'Ορίζοντα' ότι δεν λειτουργούν τα μηχανήματα και χρειάζεται από το Ηράκλειο να φύγουν την άλλη ημέρα στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις θεραπείες τους. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε πως είναι ό,τι καλύτερο».
Ο 'ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ'
Αναφερόμενος στο έργο του Συλλόγου, ο κ. Αδοντάκης επεσήμανε ότι «φορείς όπως ο 'Ορίζοντας' δραστηριοποιούνται σε πανελλήνια κλίμακα, με σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και τα δικαιώματά του. Με ανιδιοτέλεια στέκονται δίπλα στους ασθενείς με νεοπλασίες και τους στηρίζουν ηθικά και οικονομικά, όσο μπορούν. Συγκεκριμένα, ο 'Ορίζοντας' φιλοξενεί σε μισθωμένα διαμερίσματα, που βρίσκονται στην Αθήνα, τους ασθενείς με τους συνοδούς τους, ώστε να διατηρούν την ψυχική τους ηρεμία, ζώντας σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον όσο διάστημα απαιτεί η θεραπεία τους. Είναι κατανοητό πόσο απαραίτητη ήταν η δημιουργία αυτών των χώρων φιλοξενίας αφού πρώτα αναγκάζονταν να διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε σπίτια συγγενών, όπου και τα δύο δεν ήταν κατάλληλα για ασθενείς με τόσο σοβαρό πρόβλημα».
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Να σχολιάσει τις καταγγελίες του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντή στο Πανεπιστημιακό Αττικό Νοσοκομείο, Παναγιώτη Παντελάκου, περί συμφερόντων του Ηρακλείου, τα οποία δεν επέτρεψαν παλαιότερα τη λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στα Χανιά, κλήθηκε χθες από δημοσιογράφο ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
Απαντώντας, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Επειδή τον ξέρω τον πρόεδρο και ξέρω σχεδόν όλο το σύστημα των επιστημόνων που ασχολούνται με την επάρατη νόσο, τις συνέπειες και τη θεραπεία της, πρέπει να είμαστε λίγο φειδωλοί στις δηλώσεις μας γι' αυτά τα θέματα. Εγώ αυτό λέω σε πρώτη φάση. Να δω το κείμενο, να δω τι ακριβώς είπε. Πάντως να σας πω κάτι; Δεν υστερεί ο Νομός Χανίων σε επιστημονική γνώση. Και επιστήμονες ικανούς έχει, τώρα αν δεν έχει τις υποδομές, Ακτινοθεραπευτικό, είναι ένα θέμα. Είναι ένα θέμα που το έχουμε βάλει μας κατ' επανάληψη και μπορεί να είναι από τα θέματα που θα διεκδικήσουμε αργότερα. Το Ογκολογικό είναι από τα καλύτερα Τμήματα και δεν έχουν πολλά Νομαρχιακά Νοσοκομεία Ογκολογικά Τμήματα σαν το δικό μας. Δεν έχουμε Ακτινοθεραπευτικό. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα αναδείξουμε την επόμενη περίοδο και θυμηθείτε ότι κάτι σημαντικό θα γίνει παρά την οικονομική κρίση».
Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Υπέρ της δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων τάχθηκε χθες και η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σ’ αυτή την κατάφορη αδικία σε βάρος της υγείας των συμπολιτών μας στη δυτική Κρήτη. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων για την άμεση σύσταση της εν λόγω Μονάδας. Καλούμε όλα τα σωματεία του Νομού Χανίων, όλους τους φορείς του Νομού Χανίων, αλλά και όσους Κρητικούς, ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής ή διαμονής, που επιθυμούν να συστρατευθούν μαζί μας, σε κοινή δράση για τη διεκδίκηση με κάθε νόμιμο μέσο της άμεσης σύστασης Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να βρούμε τρόπους αίτησης και διεκδίκησης, μα προπάντων να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία μας».
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο
Σειρά πρωτοβουλιών, που έχει ήδη πάρει ή σκοπεύει να λάβει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το μείζον ζήτημα των νεοπλασιών, ανακοίνωσε, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας και υπεύθυνος για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο, Αριστομένης Συγγελάκης.
Ενδεικτικά, ο κ. Συγγελάκης ανέφερε ότι:
• «Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει εγκρίνει τα πρώτα φαρμακευτικά - θεραπευτικά πρωτόκολλα για τους ογκολογικούς ασθενείς. Μέχρι σήμερα, πολλές φορές ήταν ανεξέλεγκτη η χρήση των φαρμάκων μέσα στα Νοσοκομεία, χωρίς να επιβάλλεται, συχνά, από αυστηρώς ιατρικά κριτήρια. Αυτό τώρα εξορθολογίζεται. Συνεχίζουμε με την εκπόνηση και έγκριση των πρωτοκόλλων φαρμακευτικών, χειρουργικών, ακτινοδιαγνωστικών, για όλο το φάσμα της κλινικής πράξης».
• «Προχωράει η συγκρότηση ή η επανασυγκρότηση των Ογκολογικών Συμβουλίων και των Ογκολογικών Επιτροπών σε όλα τα Νοσοκομεία προκειμένου από κοινού οι γιατροί να καταρτίζουν το σχέδιο θεραπείας του ασθενούς και αυτό να μην είναι ατομική πρωτοβουλία ενός μόνο γιατρού».
Ο κ. Συγγελάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι «ήδη έχει δρομολογηθεί και θα είναι πράξη μέχρι το τέλος του 2012 η δημιουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, το οποίο θα έχει την πλήρη καταγραφή και επιδημιολογική παρακολούθηση όλων των κυριότερων μορφών καρκίνου και τη συλλογή των στοιχείων με έναν επιστημονικό τρόπο απ’ όλη την Ελλάδα, την παρακολούθηση της διαχείρισης των περιστατικών, ώστε πλέον να γνωρίζουμε τι γίνεται, πού έχουμε ελλείμματα, πού έχουμε αδυναμίες, τι πρέπει να κάνουμε και πόσο μας κοστίζει το φαινόμενο του καρκίνου, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο».
Ο ίδιος σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.», ότι λαμβάνονται πρωτοβουλίες και για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις λίστες αναμονής για ακτινοβολίες, ειδικά στα Νοσοκομεία της Αθήνας. Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι «κάνουμε, συγκεκριμένα, τα εξής:
• Θεραπευτικά πρωτόκολλα, που θα διευκολύνουν τη ζωή των ασθενών.
• Προμήθεια της κατάλληλης βιοϊατρικής τεχνολογίας. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, πριν από μερικούς μήνες υπέγραψε μια απόφαση προμήθειας εξοπλισμού βιοϊατρικής τεχνολογίας, ύψους περίπου 69 εκατομμυρίων ευρώ. Από το τέλος του χρόνου και μετά θα έχουμε αυτόν τον εξοπλισμό στα Νοσοκομεία μας προκειμένου να ανακουφίσει και να καλύψει πραγματικές ανάγκες.
• Πιστοποίηση υπηρεσιών, ξεκινώντας από τον καρκίνο, «ούτως ώστε τα Τμήματα στα Νοσοκομεία να είναι πιστοποιημένα γι’ αυτό που παρέχουν. Και αυτό συνδέεται και με τα πρωτόκολλα.
• Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει μια πρωτοβουλία -και έχει ήδη πάρει εντολή από τον υπουργό ο κ. Άρης Μουσιώνης, διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, να γίνει μια προσπάθεια για να 'σπάσουν', να μειωθούν οι λίστες αναμονής σε όλα τα Νοσοκομεία, ξεκινώντας από την Αθήνα όπου πράγματι είναι μεγάλο το πρόβλημα, αλλά και για όλη τη χώρα. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλοί πρακτικοί τρόποι να γίνει αυτό. Από τη συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων, ώστε να προγραμματίζονται καλά οι εργασίες που αφορούν τους ασθενείς, από τη λειτουργία των Ογκολογικών Συμβουλίων, από τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των εργαζόμενων στα αντίστοιχα Τμήματα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται περισσότερα ραντεβού και από άλλες διαδικασίες».
Β. ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ:
'Δεν ξέρω να υπήρξε κάποια παρέμβαση'
'Δεν ξέρω να υπήρξαν τέτοια γεγονότα. Σίγουρα για να το λέει ο κ. Παντελάκος, απ' ό,τι διάβασα τα κείμενα, σημαίνει και απ’ ό,τι λέει, τον είχαν προσεγγίσει. Άρα, γίνανε. Τώρα, εγώ τουλάχιστον από το Ηράκλειο δεν ξέρω να υπήρξε κάποια παρέμβαση. Αν υπήρξε κάποια παρέμβαση από κάπου αλλού που εγώ δεν ξέρω, δεν μπορώ να το πω αυτό. Αλλά δεν νομίζω ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας που υπάρχει στο Ηράκλειο είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει κάποια πολιτική και να περιορίσει ή να εμποδίσει την ανάπτυξη κάποιου Τμήματος'.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και καθηγητής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Βασίλης Γεωργούλιας όταν κλήθηκε χθες, από τα «Χ.Ν.», να σχολιάσει τις καταγγελίες του κ. Παντελάκου περί εμπλοκής του Ηρακλείου στην προ ετών μη ευοδωθείσα προσπάθεια για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων.
Ερωτηθείς αν θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων, ο κ. Γεωργούλιας απάντησε ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα και ομολογώ ότι δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια δεδομένου ότι δεν έχουμε πλήρη εικόνα των νέων περιπτώσεων και των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται στο νησί. Δεν ξέρω πόσα καινούρια περιστατικά και πόσους ασθενείς χρειάζεται να ακτινοβολούν στα Χανιά. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αρκετά συχνά εμείς στο Ηράκλειο νοσηλεύουμε αρρώστους από τα Χανιά, οι οποίοι χρειάζεται να κάνουν ακτινοβολία. Δεν μπορώ να απαντήσω σαφώς. Βεβαίως, η ιστορία της ακτινοθεραπείας, όπως και κάθε ιατρικής μονάδας που αναπτύσσεται, εξαρτάται από την επίπτωση της νόσου και από το κόστος της επένδυσης. Και βεβαίως εκείνο που έχει σημασία είναι και η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίες. Επομένως, κανένας θα πρέπει να τα δει μέσα σε αυτό το πλαίσιο και να αποφύγει το λάθος που έχει γίνει μέχρι τώρα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις -και ήδη αρχίζουν και συζητούν την αναγκαιότητά τους- με την πολυδιάσπαση των ιατρικών μονάδων σε διάφορες ειδικότητες, με αποτέλεσμα τα περισσότερα Τμήματα να είναι υποστελεχωμένα και επομένως η παροχή υπηρεσιών να είναι προβληματική».
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τρία στα τέσσερα παιδιά γίνονται καλά!
Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου γίνονται καλά, συνηθέστερη εκ των οποίων είναι η λευχαιμία, όπως υπογράμμισε η διευθύντρια του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», παιδίατρος - ογκολόγος, Μαίρη Βαρβουτσή - Κωνσταντινίδη.
Όπως τόνισε, «η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ στον τομέα 'παιδί και καρκίνος'. Τα περισσότερα παιδιά γίνονται καλά. Πάντα εξαρτάται από το στάδιο, από τη νόσο του παιδιού και κυρίως από την ηλικία του παιδιού. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι σήμερα λέμε πως 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά, ενώ μέχρι πριν από έναν χρόνο λέγαμε ότι 2 στα 3 παιδιά γίνονται καλά. Φυσικά το πολύ προχωρημένο στάδιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει» (σ.σ. καλά), «εκεί είναι που στόχος μας ακόμα δεν έχει πετύχει. Εκεί στοχεύουμε. Γενικά πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι οι παιδίατροι στο να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση του παιδικού καρκίνου, ώστε να γίνονται όλα τα παιδιά καλά».
Η κα Βαρβουτσή - Κωνσταντινίδη αναφέρθηκε και στα συμπτώματα της νόσου στα παιδιά, σημειώνοντας ότι «μερικές φορές τα συμπτώματα του παιδικού καρκίνου είναι 'απαλά'. Αλλά φυσικά είναι και συμπτώματα, τα οποία 'φωνάζουν'. Ενα παιδί που έχει πυρετό πάνω από μία εβδομάδα, ένα παιδί που πονάει σε ένα κόκαλο συγκεκριμένο, ένα παιδί που είναι ωχρό ή που φουσκώνει η κοιλιά του, βλέπουμε μια διόγκωση στο σώμα του, αυτό θα πρέπει την ίδια ημέρα να πάει στον γιατρό και να μην καθυστερήσει».
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Τεστ ΠΑΠ στα Κέντρα Υγείας Βάμου και Καντάνου
Οκ. Συγγελάκης γνωστοποίησε, τέλος, ότι «από τις αρχές Ιουνίου ξεκινάει σε όλη τη χώρα εθνικό πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, επιτέλους, να δώσουμε το απαιτούμενο βάρος στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Ξεκινάμε με ένα τεστ ΠΑΠ σε όλη τη χώρα, με ενιαίους κανόνες, αυστηρά πρωτόκολλα, υψηλού επιπέδου διαδικασία. Σε αυτό θα συμμετέχουν και δύο Κέντρα Υγείας από τον Νομό Χανίων (Καντάνου και Βάμου) προκειμένου οι γυναίκες, όπου και αν μένουν, και κυρίως αυτές που έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας, να μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα».
greecelands

Δεν υπάρχουν σχόλια: