Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.


Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε ιό, τον ιό των επιθηλιακών θηλωμάτων (HPV), ο οποίος έχει πολλά στελέχη ( πάνω από 120 ). Από αυτά τα στελέχη, λίγα μόνο έχουν ογκογόνο δράση. Τα πιο συχνά και τα πιο επικίνδυνα ογκογόνα στελέχη, είναι τα στελέχη 18 και 16.
Επίσης είναι γνωστό ότι τα εμβόλια που υπάρχουν στο εμπόριο, καλύπτουν ορισμένα
στελέχη του ιού (στέλεχος 16, 18, 6, και 11, το ένα εμβόλιο και 16 και 18 το άλλο). Ο τρόπος που δρουν σε αυτά τα στελέχη είναι ότι οι ουσίες που περιέχουν,  μοιάζουν με τον ιό (με μια πρωτεΐνη αυτού) και όχι τον ίδιο τον ιό. Αν έβαζαν τον ίδιο τον ιό ή το DNA αυτού, θα προκαλούσαν νόσο και όχι προφύλαξη. Με τον τρόπο αυτόν αναγκάζουν (ξεγελούν) τον οργανισμό, ώστε να παράγει αντισώματα γι αυτά τα στελέχη που θα προστατεύσουν τον οργανισμό.
Σήμερα όμως έχει αποδειχτεί, ότι καλύπτουν σε ένα ποσοστό και άλλα στελέχη που είναι σχετικά όμοια με αυτά τα γνωστά στελέχη (16, 18 ).  Αυτός ο τρόπος λέγεται «διασταυρούμενη προστασία». Έτσι η προστασία του εμβολίου είναι μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε στην αρχή.
Στα στελέχη 16, 18  και 6, 11 η προστασία είναι 100%.
Στο στέλεχος  31 η κάλυψη είναι 77,5%.
Στο στέλεχος  45 η κάλυψη είναι 76,1%.
Στο στέλεχος  33 η κάλυψη είναι 45,1%.
Στο στέλεχος  51 η κάλυψη είναι 14,5%.
Στο στέλεχος  52 η κάλυψη είναι  7,4%.
Στο στέλεχος  66 η κάλυψη είναι  5,7%.
Στο στέλεχος  59 η κάλυψη είναι  4,8%.
Στο στέλεχος  39 η κάλυψη είναι  1,0%.
Δεν έχουν και τα δύο εμβόλια, στα ίδια στελέχη την ίδια διασταυρούμενη προστασία.
Πάντως πρέπει να τονίσω ότι η δράση του εμβολίου, είναι μια από τις καλύτερες ανακαλύψεις της ιατρικής επιστήμης, που μαζί με το τεστ Παπανικολάου, κατάφεραν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, να τον βγάλουν από την δεύτερη θέση των γυναικολογικών καρκίνων.
Πιστεύουμε ότι με την συμβολή της πολιτείας (τα ταμεία το καλύπτουν 100%), να καταφέρουμε να εξαλειφθεί ο συγκεκριμένος καρκίνος, όπως έχουν εξαλειφθεί άλλες ασθένειες (ευλογιά, λύσσα, πολιομυελίτιδα κ.λ.π).
gynaikologos

Δεν υπάρχουν σχόλια: