Πολύ κοντά στην υλοποίηση ενός τεστ αναπνοής που θα επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου όπως στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων κλπ, ήρθαν Ισραηλινοί επιστήμονες, οι οποίοι δημιούργησαν μια ηλεκτρονική «μύτη», που μπορεί να ανιχνεύσει τις χημικές «υπογραφές» της νόσου στην ανάσα των ασθενών.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, υπό τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ, έκαναν πειράματα με περίπου
80 εθελοντές, υγιείς και καρκινοπαθείς, και κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα χημικά «ίχνη» του καρκίνου στην αναπνοή των καρκινοπαθών.
Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή η νέα χημική μέθοδος θα χρησιμοποιείται ευρέως, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια ερευνών για να βεβαιωθεί ότι το τεστ είναι όντως αξιόπιστο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς.
Η συσκευή αυτή, που αποκαλείται «νανο-τεχνητή μύτη» ανιχνεύει τα μόρια που υπάρχουν στις περιπτώσεις καρκίνου. Όμως, η αξιοπιστία της πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.
Οι καρκίνοι του στόματος, οισοφάγου, λάρυγγα κλπ συχνά τυγχάνουν καθυστερημένης διάγνωσης και, γι' αυτό το λόγο, θεραπεύονται πιο δύσκολα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπισή τους, γι' αυτό ένα νέο τεστ αναπνοής θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στις προοπτικές θεραπείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου