Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΜΕΛΙ "ΕΝΑΝΤΙΟΝ" ΖΑΧΑΡΗΣ - ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ?


Το μέλι και η ζάχαρη αποτελούν δυο εξ’ ίσου γλυκές επιλογές.
Ποια όμως αξίζει να προτιμήσουμε, ώστε να δώσουμε μια καλύτερη γεύση στο γλυκό ή το ρόφημα μας, και παράλληλα να ωφελήσουμε τον οργανισμό μας?
Πολλοί από εμάς νομίζουν ότι το μέλι είναι καλύτερο, διότι έχει μικρότερη ενεργειακή άξια, δηλαδή μας επιβαρύνει με λιγότερες θερμίδες. Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί όμως, η συγκεκριμένη θεωρία αποτελεί έναν πολύ γλυκό.. μύθο.
Όπως μας αναφέρει ο κύριος Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc, 1 κουταλιά της σούπας
μέλι αποδίδει 64 θερμίδες ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης, 46 θερμίδες.
Παρ’ όλα αυτά, το μέλι και η ζάχαρη παρουσιάζουν σημαντικές διάφορες στη σύσταση τους. Και συγκρίνοντας τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτές τις δυο ουσίες, καταλαβαίνουμε ότι το μέλι είναι σαφώς πολυτιμότερο διατροφικά, απ’ ότι η ζάχαρη.
Η ζάχαρη είναι μια κενή τροφή, δηλαδή δεν περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά μόνο θερμίδες.
Από την άλλη πλευρά, όπως μας εξηγεί ο κύριος Παπαχρήστος, στο μέλι έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες που το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχει σε μικρές ποσότητες πρωτεΐνες, μέταλλα, ένζυμα και βιταμίνες.
Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε που περιέχει προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, η ακετυλοχολίνη αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς μας, ενώ δυο ένζυμα, η καταλάση και υπεροξειδάση του προσθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες.
Επίσης το μέλι αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, καθώς επίσης περιέχει πρεβιωτικές ουσίες που αποτελούν τροφή για την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο.
Και όπως καταλήγει ο κύριος Παπαχρήστος, το μέλι
ανακουφίζει από την αϋπνία αλλά και τον πονόλαιμο.
Το μέλι, προφανώς διαθέτει αρκετά πειστικά επιχειρήματα υπέρ του. Ακόμη κι αν δεν υπολείπεται σε θερμίδες λοιπόν, αξίζει να το τιμάμε με την επιλογή μας, και να πάψει να παραμένει ξεχασμένο στο ντουλάπι της κουζίνας μας…
πηγή

1 σχόλιο:

μεσογειακή διατροφή είπε...

ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΜΑΣ
Εκτύπωση | E-mail | Επεξεργασία

Οταν είπα σε κάποιο φίλο τι είναι αυτό που επιχειρώ, αντιμετώπισα ένα μάλλον ειρωνικό χαμόγελο μαζί με ένα ειρωνικό σχόλιο και ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισε χαζό να θέλω να πουλήσω παξιμάδια και κουλουράκια μέσω του internet όταν οι γιγάντιες αλυσίδες που είναι δίπλα στη πόρτα μας προσφέρουν πάνω από 80000 κωδικούς τροφίμων

Η απάντηση είναι ότι γνωρίζω πως ποτέ δε θα καταφερω να έχω 80000 κωδικούς προς κατανάλωση. Ομως γνωρίζω ΠΟΙΟΣ έφτιαξε τα παξιμάδια και τα κουλουράκια, όπως γνωρίζω ΠΟΥ είναι το ξερικό χωράφι στις Κροκεές της Λακωνίας που μαζεύτηκαν οι ελιές που σας προσφέρω και ΠΟΙΟ ακριβώς χέρι είναι αυτό που τις έβαλε στην άλμη.

Οταν είπα στο Νίκο Χρηστάκο πως τα παιδιά μου με παρακαλάνε να τους φέρω μέλι με κυρήθρα, ο Νίκος μου απάντησε πως τώρα είναι χειμώνας και τις μέλισσες τις ταίζει ζαχαρόπιτα για να ξεχειμωνιάσουν.Δεν αξίζει τώρα να δόσουμε στα παιδιά κυρήθρα με μέλι που έχουν παράγει οι μέλισσες από τη ζαχαρόπιτα που τρώνε!!!

Λέμε με το Νίκο Θεοδωρακάκο να βάλουμε όταν έρθει η ώρα ,αμπελόφυλλα σε άλμη, για να έχουν στη κουζίνα τους οι νοικοκυρές. Βεβαίως στα μεγάλα super markets θα υπάρχει και αυτός ο κωδικός αλλά εμείς μπορούμε να σας πούμε ακριβώς που είναι τα αμπέλια βιολογικής γεωργίας του Νίκου και ποιος ακριβώς μάζεψε τα αμπελοφυλλα.

Σκέπτομαι σιγά σιγά ,εφ΄οσον υπάρχει ενδιαφέρον από εσάς, να προσθέσω κηπευτικά. Τότε όμως, θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω στο τηλέφωνο, ακριβώς τι ώρα μάζεψαν τις τομάτες από τα Αρχαία ιερά χώματα της Σπάρτης και όταν φτάσουν στη κουζίνα σας, μερικές ώρες μετά...πιστέψτε με, θα καταλάβετε τη διαφορά.

Είμαι βέβαιος, ανεξάρτητα από τις μεγάλες μονάδες που υπάρχουν δίπλα μας, θα με ανακαλύψουν μερικές δεκάδες φίλοι που θα εξυπηρετώ πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εννοώ, οι παραγωγοί της Λακωνίας, εγώ με τις καινοτόμες ιδέες μου και εσείς, οι εν δυνάμει φίλοι μου.